Pillanatképek

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 3. nap - Konferencia 1. szekció - 2015. július 1.

Esztergom_19_1

2017. június 29. - Nagyváradi kirándulás

Közgyűlés - 2006 - Szeged, Ópusztaszer

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 3. nap - Konferencia - 2016. június 29.

Közgyűlés - Szombathely, 2007. kirándulás

2017. május 17.: Minőségbiztosítási tanfolyam

Szomszédolás az Evangélikus Országos Gyűjteményben

Pannonhalma - 2. nap délután, második csoport

2016. október 12.: Szomszédolás az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban

Jelenlegi hely

Kiállítás és katalógusajánló Pannonhalmáról

Szent Márton emlékezete. Két kiállítás a Pannonhalmi Főapátság teremkönyvtárában. 2016. április 14.-2016. november 11. Ernst-kódex (OSZK Cod.Lat. 431. ) O beatum virum… (16-19. századi Szent Márton –témájú könyvek a Főkönyvtár gyűjteményében) - kiállításterv és-szervezés Ásványi Ilona, szöveg: Madas Edit, Ásványi Ilona, fotók: Horváth Tamás, Nagy Balázs.- Pannonhalma, Pannonhalmi Főapátság, 2016. -48 p. ill.  

2016-ban ünnepeljük a negyedik században élt Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. A római katonából lett hitvalló, szerzetes, apostol-püspök, szent, a középkor legkedveltebb szentjei közé tartozott. Nagy Szent Gergely pápának Szent Benedek életéről írt könyvéből tudjuk, hogy Mártont Szent Benedek is nagyra értékelte, a Cassinó hegyén épített templomban külön oltárt, illetve kápolnát állított tiszteletére.

Szent Benedek szerzeteseinek letelepedését hazánkban a 10. század végén a prágai Szent Adalbert püspöknek köszönhetjük, aki a csehektől elüldözött bencéseket Magyarországra küldte, valamint Géza fejedelemnek, aki nemcsak befogadta őket, hanem Pannónia Szent Hegyén templomot és kolostor is épített nekik. Szent Benedek és így a bencések Szent Márton tisztelete mellett bizonyára ennek is szerepe volt abban, hogy a pannonhalmi templom védőszentje Szent Márton lett.

Szent Benedek előírja a Regulában, hogy a szerzetesek az évnek és a napnak egy részét olvasással töltsék, ezért monostor és könyvtár összefügg.  A pannonhalmi Főapátsági Könyvtár – ha a „magyar történelem zivataros századaiban” nem is működött folyamatosan, és a középkori anyaga is megsemmisült – Magyarország legrégebbi könyvtára. A pannonhalmi könyvállományról csak a bencések letelepedése után majd száz évvel későbbi adatunk van, a Szent László kori összeírólevélen fellelhető könyvjegyzék, az első magyarországi könyvkatalógus. A felsorolásban jól olvasható a következő tétel: Vita sancti Martini, vagyis Sulpicius Severus Szent Márton életrajzának egy példányát birtokolta 1090 körül a pannonhalmi könyvtár. 

Szent Márton-évében mi is lehetne méltóbb emlékezés Mártonra, mint az, hogy a Főapátsági Könyvtár díszes teremkönyvtárában bemutatjuk a 12. század végén keletkezett, ma az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött Ernst-kódexet, mely más művek mellett Sulpicius Severus és Tours-i Szent Gergely Szent Mártonról szóló írásait tartalmazza, és kiállítjuk a könyvtár gyűjteményében őrzött, Szent Mártonnal kapcsolatos kéziratokat és nyomtatványokat.

Kapcsolódó oldalak:

Kiállításajánló: "O beatum virum…" kiállítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista Könyvtártermében

Kiállításajánló: Szent Márton emlékezete - Az Ernst-kódex - a Szent Márton-év kapcsán

CsatolmányMéret
PDF icon A kiállítás plakátja1.31 MB