Pillanatképek

2017. június 29. - Nagyváradi kirándulás

Szomszédolás az OR-ZSE-n - Tegzes Béla képei

2015: Szomszédolás ELTE Könyvtárban

Közgyűlés - Csurgó, 2005. - 2. nap

2017. március 27.: Szomszédolás az MTA Zenetudományi Intézetének Könyvtárában

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 2. nap - Sárospatak nevezetességei - 2015. június 30.

Közgyűlés - Pápa, 2013. - konferencia

Közgyűlés - Pápa, 2013. - 2. nap

Közgyűlés - Pécs, 2011. - Tudásközpont megtekintése

2016. november 21.: Szakmai nap a jog útvesztőjében

Jelenlegi hely

Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) - 50

Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK)  - 50

 

Október 15-én az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ ünnepi megemlékezésre hívta egykori és jelenlegi munkatársait a magyarországi katolikus könyvtárak vezetőit, könyvtárosait. Előadást tartott Ásványi Ilona, az EKE elnöke, aki 2000 és 2009 között könyvtári referensként dolgozott az OKGYK-ban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaházában megtartott rendezvény szentmisével kezdődött, melyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács (OEMT) elnöke mutatott be.

Az ünneplő közösséget Varga Lajos váci segédpüspök, az OKGYK igazgatója köszöntötte, majd előadások következtek.

Farkas Attila atya, művészettörténész, 1969-től az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ múzeumi szakelőadója, majd 1993-tól 2006. évi felmentéséig annak intézményvezetője, a Központ létrejöttéről, és a kezdeti időszakról beszélt.

Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori munkatársa, a Magyar Iparművészeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója, aki 1974-től tevékenyen részt vett egyházi tulajdonban lévő műtárgyak katalogizálásában történeti visszatekintést adott a műtárgyvédelemről, és a Központ múzeumi szakterületéről szólt.   

Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése elnöke, 2000 és 2009 között az OKGYK könyvtári referense a magyarországi egyházi-felekezeti könyvtárakról, az Egyházi Könyvtárak Egyesülésében és a Gyűjteményi Központban végzett tevékenységét ismertette, mely munka az évtizedek során összekapcsolódott, összefonódott.

Rosdy Pál teológia és bölcsész (történelem, levéltár) végzettségű újságíró, a Magyar Kurír egykori főszerkesztője, az Új Ember munkatársa, az OKGYK egykori levéltári referense történeti összefoglalóját a levéltári szakterületről Koltai András, a piarista levéltár vezetője, a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) elnöke olvasta fel.

A szendvicsebéd után díjátadás következett. Emlékplakettet vehetett át: Farkas Attila, Lovag Zsuzsa, Németh Annamária és Kolba Judit.

A rendezvény könyvbemutatóval zárult. Az Ars sacra – A liturgikus művészet kézikönyve című kötetet Terdik Szilveszter művészettörténész mutatta be.

 

A Magyar Kurír hírportál írása