Pillanatképek

Közgyűlés - 2006 - Szeged, csoportképek

2018.02.22.: Magyar Táncművészeti Egyetem Könyvtára

Közgyűlés - Szombathely, 2007. kirándulás

Közgyűlés - Veszprém, 2012. - kirándulás

Közgyűlés - Csurgó, 2005. - 3. nap

Közgyűlés - Sárospatak, 2015. - 2. nap - Konferencia 1. szekció - 2015. június 30.

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

2017. június 30. - Debrecen közgyűlés 3. nap

Esztergom_19_2

Szomszédolás az Országgyűlési Könyvtárban, 2015.

Jelenlegi hely

Könyvgyűjtő akció Pannonhalmától Nyíregyházáig. Börtönkönyvtár alakult Sátoraljaújhelyen

2022. június 17-én börtönkönyvtár létesült a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben. Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök az intézet egykori börtönlelkészéről, Hajdú Miklósról nevezte el és áldotta meg az egyházi könyvtárat. Sok történelmi múltú egyházi könyvtár  ajánlott fel könyveket az állomány feltöltéséhez.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön egy éve vesztette el a koronavírus időszakában börtönlelkészét, Hajdú Miklóst, a magyarországi katolikus börtönlelkészek korábbi vezetőlelkészét. Miklós atya számos terve közül mérföldkő volt annak az egyházi könyvtárnak a kezdeményezése, mely a szabadságvesztésüket töltő elítéltek reintegrációját szolgálta volna lelki olvasmányokkal. A könyvtár első könyvfelajánlásait a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtár tette meg, majd a kezdeményezés félbeszakadt, miután a járványügyi helyzet miatt a büntetés-végrehajtási intézetekben zárlatot rendeltek el.

Hajdú Miklós halálának egy éves évfordulójára az intézet méltó módon kívánt emléket állítani szeretett börtönlelkészének, így merült fel annak a gondolata, hogy az általa indított könyvtárat, ebből az alkalomból róla nevezzék el. A névadás azonban egy kényszerűen félbemaradt kezdeményezés esetében nem lett volna méltó, így az Egyházi Könyvtárak Egyesülésével összefogva, egy olyan példaértékű, ökumenikus könyvgyűjtő akció szerveződött, melynek eredményeként a könyvtári állomány rövid idő alatt megsokszorozódott, feltöltésre került, valamint Hajdú Miklós használati tárgyaiból emléksarkot is kialakítottak. 2022. június 17-én került sor az egyházi könyvtár ünnepélyes névadójára az intézet kápolnájában.

A projekt koordinálását az EKE részéről Kovács Áron kollégánk végezte, az ajándékozási szerződést a névadó ünnepségen Ásványi Ilona elnök megbízásából az EKE részéről Baranya Péter írta alá.

A könyvgyűjtő akció eredményeként „az egész ország megmozdult Pannonhalmától Nyíregyházáig”; számos történelmi múltú egyházi könyvtár ajánlott fel köteteket a római katolikus, a görögkatolikus, református, evangélikus, unitárius és a zsidó felekezet részéről.

Forrás: Feczkó Ágnes

A Nyíregyházi Egyházmegye – görögkatolikus egyház honlapja:

https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=5752&l=