Pillanatképek

Közgyűlés - Székesfehérvár, 2010. kirándulás

Egyházi könyvtárak a 21. század elején - Szakmai nap, OSZK - 2014

EKE_konferencia_2019

Törvények és jogszabályok című szakmai nap

Esztergom_19_3

Közgyűlés - Pápa, 2013. - konferencia

Közgyűlés - Szarvas, 2016. - 2. nap - Kirándulás Szarvason - 2016. június 28.

Szakmai nap 2019. 10. 02.

2017. június 29. - Nagyváradi kirándulás

Esztergom_19_2

Jelenlegi hely

Kurt Koch bíboros a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke látogatása Magyarországon

Kurt Koch bíboros a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke látogatása Magyarországon

2021. június 7-9.

Kurt Koch bíboros 1950-ben született Svájcban. 1982-ben szentelték pappá, 1987-ben ökumenikus teológiából doktorált, 1996 és 2010 között Bázel püspöke volt. 2010-től bíboros-elnökként – XVI. Benedek, majd Ferenc pápa megbízásából – a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsának elnöke Rómában. Ezt a hivatalt XXIII. János pápa alapította 1960-ban, talán a második vatikáni zsinat (1962-1965) előkészítéseként is, mely után Róma álláspontja érdemben változott az ökumenével kapcsolatban. Vagyis megváltozott az ökumenével kapcsolatos teológiai gondolkodás és a katolikus egyház a következő nyitottnak mutatkozott a más felekezetekkel való kapcsolattartás felé.

A látogatás előtt Ki, ha ő nem? Kurt Koch bíboros látogatása elé címmel jelent meg Prőhle Gergely írása az Evangélikus Egyház honlapján:

 

Június 7-én, Koch bíboros a magyarországi tartózkodása első napján a Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kereszténység és politikai mozgástér a 21. században címmel meghirdetett online konferenciáján tartott előadást. (A június 7-i konferencia a Habsburg Ottó Alapítvány Európa eszmei alapjai című konferenciasorozatának első része volt.) A konferencián köszöntőt mondott Hortobágyi T. Cirill OSB, pannonhalmi főapát és Koltay András rektor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A bevezető előadást Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE-Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója tartotta, a további előadók Kurt Koch bíboros, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a FIDESZ alelnöke, Jan Peter Balkenende Hollandia korábbi miniszterelnöke, Mgr. Matthieu Rougé Nanterre püspöke voltak.

Forrás:

Magyar Kurír

 

az Evangélikus Egyház honlapja:

 

2021. június 8-án „Isten és a világ. Vendégségben az Ige asztalánál” címmel ökumenikus konferenciát rendezett a Pannonhalmi Főapátság. A lelki-szakmai nap fő előadója és vendége Kurt Koch bíboros volt, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke.

A program a következőképpen alakult: köszöntőt mondott Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát, ordinárius, Reuss András evangélikus lelkész, emeritus professzor (Evangélikus Hittudományi Egyetem), Michael August Blume SVD alessanói c. érsek, apostoli nuncius
A konferencia nyitóelőadását Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke tartotta Das Verhältnis des christlichen Glaubens zur Welt in ökumenischer Perspektive címmel. Utána Fekete Károly tiszántúli református püspök, egyetemi tanár (Debreceni Református Hittudományi Egyetem) következett: „Soli Deo gloria” - Isten dicsősége az egyház és világ kapcsolatában a református tanítás szerint című előadásával. Harmadikként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, akadémikus szólt: A saeculum fogalma és jelentésének alakulása napjainkig. Adalékok a szekularizáció témájához, majd Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, egyetemi tanár (Evangélikus Hittudományi Egyetem) Ecclesia et saeculum címmel.

A konferencia résztvevői együtt imádkozták a pannonhalmi bencésekkel a napközi  imaórát a bazilikában, majd az ebéd következett.

A délutáni program könyvbemutatókkal kezdődött. Kurt Koch bíboros: Megfontolások az ökumenéről (Pannonhalmi Főapátság – Bencés Kiadó, Pannonhalma, 2021) című kötetét Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, a Luther Kiadó és a Vigilia Kiadó (Budapest, 2021) közösen megjelentetett kötetét: Úton az egység felé Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, főszerkesztő, egyetemi docens (Evangélikus Hittudományi Egyetem) mutatta be.

A délutáni előadások a következők voltak: Csiszár Klára pasztorálteológus, tanszékvezető egyetemi tanár, központigazgató (Katolikus Egyetem, Linz): Misszió a megtestesült Logos nyomában. Béres Tamás evangélikus lelkész, tanszékvezető egyetemi tanár, rektorhelyettes (Evangélikus Hittudományi Egyetem): „Gyönyörű egyetemes közösség” Új közös pont a dogmatika ökumenikus megvitatására? Vladár Gábor református lelkipásztor, egyetemi tanár (Pápai Református Teológiai Akadémia): Egység a sokféleségben – közösség Krisztusban. Újszövetségi perspektívák.

A konferencia levezető elnökei Baán Izsák OSB bakonybéli perjel és Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, főszerkesztő, egyetemi docens (Evangélikus Hittudományi Egyetem) voltak.

A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melynek résztvevői Kurt Koch bíboros, Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás püspök, Vladár Gábor lelkipásztor voltak. A beszélgetést Görföl Tibor főszerkesztő, egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem) vezette.

A nap ökumenikus vesperással zárult Kurt Koch bíborossal.

A konferenciát és a záró ökumenikus vesperást a főapátság YouTube-csatornáján élőben közvetítették.

Konferencia:

Ökumenikus vesperás:

Forrás:

a Pannonhalmi Főapátság honlapja:, ahol a konferencia által felvetett témákról és kérdésekről bővebben olvashatunk.

Az Evangélikus Egyház honlapja:

Magyar Kurír

 

Június 9-én Koch bíboros a Magyarországi Református Egyház vezetőivel és állami vezetőkkel találkozott.

A Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke magyarországi látogatása során találkozott Balog Zoltánnal, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnökével és Molnár János presbiteri elnökkel.

A látogatásról kiadott közlemény szerint a Zsinat elnökei bemutatták egyházunk 450 éves történetét és „hitvallásos önazonosságát”. Beszámoltak az üldözött keresztények megsegítésére indított magyarországi kezdeményezésekről és a menekültek között végzett egyházi szolgálatról.

Kurt Koch ismertette a Szentszék és a protestáns egyházak között jelenleg a világban zajló párbeszédet. A beszélgetésen szó volt a keresztény felekezetek összefogásáról és egységtörekvéseiről mind Magyarországon, mind Európában.

a Református Egyház honlapja:

Délután a magyar görögkatolikus egyház meghívására tartott Kurt Koch bíboros előadást a Párbeszéd Házában a keleti és a nyugati kereszténység kapcsolatáról.

A budapesti előadáson – mely a Görögkatolikus Metropólia Keleti teológia, bizánci lelkiség című képzésének záróeseménye volt – Kurt Koch bíboros bemutatta a keleti és a nyugati kereszténység szerteágazó történelmi kapcsolatrendszerét, s rámutat arra, mit tanulhat egymástól a két hagyomány. (Az előadás a görögkatolikus egyház által szervezett Keleti teológia, bizánci lelkiség című képzés második félévének záró előadása volt.) A rendezvényen többek között jelen volt Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, az előadást követő kérdezz-felelek beszélgetés tolmácsa Görföl Tibor teológus, egyetemi tanár, a Vigilia folyóirat főszerkesztője volt.

Forrás:

Magyar Kurír

 

Június 10-én Koch bíboros a Magyarországi Evangélikus Egyházat kereste fel.

Magyarországi útjának zárásaként Kurt Koch, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel találkozott. A budapesti Üllői úti székházban tett látogatásán többek között szó esett a hazai evangélikusság helyzetéről, a lutheránus oktatás jelenéről és jövőjéről, illetve az úrvacsora évéről. A bíboros egyúttal megtekintette az Evangélikus Országos Levéltárban őrzött eredeti, saját kezűleg írt, német nyelvű Luther-végrendeletet is.

Kurt Koch az Üllői úti székházban működő Evangélikus Országos Levéltárban megtekintette Luther Márton eredeti, német nyelvű végrendeletét, amelyet Czenthe Miklós levéltárvezető mutatott be számára. Felkereste a vendég a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárat is; itt Hubert Gabriellának, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatójának kalauzolásával megszemlélhette az 1590-es vizsolyi Biblia – az első teljes magyar bibliafordítás – itt őrzött példányát, illetve a 17. század végéig a legkisebbnek tartott magyar nyomtatványt, egy német nyelvű Kis kátét, valamint Pázmány Péter Isteni igazságra vezérlő kalauzát.

  

az Evangélikus Egyház honlapja:

Magyar Kurír

A Görögkatolikus Egyház honlapja

 

 

Képp forrása: Evangélikus Egyház honlapja